Oct 31, 2008

MEMAHAMI JIWA MELAYU

Komen dari bro. Aboo
Pendekar!
Premis...Ni haaa sahabat karib gua nih...Liberal dari kecik!Anti-tudung punya org..tp perangai baik la,tau jaga diri!
Problem...Sahabat gua nih berpendapat,"Tengok...pempuan tu pakai tudung,tp buat maksiat...khalwat lah,peluk2 lahhh,bukan ke memberikan imej yg memalukan Islam!!!Aku yg tak pakai tudung, pakai seksi2 camni lebih baik dari diorang yg pakai tudung tuuu!Sebab 'nawaitu' aku...lain dari diorang!"
Soalan...So,macam nawaitu gitu...Aci ke tak?Status hukum camne?!
Ok..Contoh lain!Semalam...fatwa kuar,yoga ada unsur Hindu. So...kalau kita blaja jugak yoya tu..dgn 'nawaitu' utk kesihatan...Camne?!Bro. Aboo dan sekalian yang sudi bertandang ke kakisyurga, sebelum kita mahu berbicara tentang hukum lebih baik kita kenalkan pada masyarakat tentang Allah, ajak manusia mencintai Allah.Nanti perlahan-lahan mereka akan memahami apa yang Allah mahukan.
Allah Maha berilmu, maka apa sahaja ayat-ayat cinta Allah pasti untuk kebaikkan. Ini termasuk isu hijab atau tudung. Apa kata kita lihat ayat Allah ini berdasarkan prinsip ilmu bukan sekadar satu arahan. Surah An Nuur ayat ke-31, berbunyi:'Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung hingga kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka,

atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung'.Ayat ini amat jelas, maka tidak perlulah aku ulas panjang lebar, akan tetapi kita lihat dari perspektif ilmu(pendidikan). Secara positifnya ia dapat mengawal berlakunya zina yang secara amnya semua mengetahui bahwa zina menghancurkan institusi kekeluargaan. Seterusnya Allah ingin mendidik para wanita menjadi manusia
yang berilmu.Allah ingin mengajarkan bahwa wanita seharusnya dilindungi dan sentiasa melindungi diri, dari tudung kita belajar tentang falsafah. Tudung melindungi zahir dan batin, melindungi mata dari memandang yang bukan muhrim, melindungi lidah dari berkata perkara sia-sia, mengumpat dan mencerca, melindungi telinga dari mendengar perkara yang melalai dan memudharatkan, melindungi tangan dari melakukan dosa, melindungi kaki dari melangkah menuju maksiat, melindungi akal dari memikirkan perkara yang menaikkan nafsu, melindungi hati dari berpaling dari jalan Allah. Namun yang lebih mengetahui segalanya hanya Allah.


Kalau ada yang berperinsip dengan pakaian seksi tapi masih 'baik' berbanding yang bertudung tapi 'hampeh', maka tolong jangan marah atau menjatuhkan hukum pada individu seperti ini, kenalkan dahulu mereka pada nama-nama Allah. Lambat laun mereka akan mencintai Allah,. Apa sahaja alasan kita(nawaitu) andai benar kita yakin kewujudan Allah dan mencintai Allah kita tidak akan sanggup melakukan perkara yang Allah benci, kita takkan sanggup untuk tidak memenuhi permintaanNya.Mengenai isu yoga, ianya agak berbeza prinsip dan pandangannya kerana melibatkan dasar aqidah umat Islam, akan kita bincangkan pada entry hadapan.(tunggu......heh)
. Bro. Aboo aku dah linkkan blog bro. kat entry yang ade name bro. Link dekat side bar masih dalam proses pembikinan, Insyaallah akan aku linkkan mana blog-blog yang terbaik.

10 comments:

 1. Interesting.

  Saya setuju dengan saudara Pendekar. Sebelum kita nak ajar orang tentang hukum, kita ajar orang tentang Islam dan keindahannya.

  Bagi saya Islam bukan lagi 'faith' bagi kebanyakan orang Islam, sebaliknya ia telah menjadi 'Dogma'.

  Sebab itulah arahan JELAS macamnipun orang keep xnak buat. Semoga saudara teruskan usaha, rapatkan manusia pada Penciptanya, bukan hukumnya semata2.

  ReplyDelete
 2. salam pagi jumaat abang pendekar ittewww.. me tak pandai nak komen entri nih.. uhuhu

  ReplyDelete
 3. ha ha! try harder mista! ;) -hny

  ReplyDelete
 4. memahmi lebih indah jika menghayati menjiwai dan terusnya mencintai.....teruskan memahami...nazirul

  ReplyDelete
 5. Pendekar!

  Thanks utk ulasan...Simple bunyinya,nak cerita kat Sahabat gua tu susah jugak tu!Dia byk baca buku2 agama cuma di-twist-kan guna logic akal yg singkat!Latest,bab poligami dan faraid...Tewas gua berdebat dgnnya...Damn!!!

  Bukan apa...Bila dah berkawan,sayang kat kawan kita tuuu,kalu boleh biar lah sama2 masuk syurga...InsyaAllah!Kalau tak,lantak dia lahh..kan!!

  So..Pendekar! Para nih -->Apa sahaja alasan kita(nawaitu) andai benar kita yakin kewujudan Allah dan mencintai Allah kita tidak akan sanggup melakukan perkara yang Allah benci, kita takkan sanggup untuk tidak memenuhi permintaanNya. Gua yakin kawan gua tu ada pada hatinya...

  Sama2 lah kita doa2kan yer...Next question menyusul nanti!Huhu..Please,kita sama2 tewaskan logic akalnya yg singkat ituuu...

  Roger!

  ReplyDelete
 6. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

  Pada semua....

  xz, bantu aku untuk sebarkan budaya ini, budaya pendidikan, budaya toleran, budaya damai...

  en_me, salam kembali.

  hny.....???what???Heh he he

  Nazirul, we wait and we see

  aboo,, bukan kita yang tentukan dosa pahala, syurga dan neraka.....tapi jangan letih menyampaikan risalah Allah.

  ReplyDelete
 7. *grin*
  nothin to do with the post..just u! *ha!*

  brother aboo: payah2 sgt kasi je kakak tu sembang ngan pakcik pendekar ni :P

  -hny

  ReplyDelete
 8. hny!

  Woooowowoowooo....belom sampai masa utk bawak pempuan tu jumpa Pendekar!Gua masih mampu handle diaa..Hahha!CUma nak kena tambah ilmu2 skit...hahaha!

  ReplyDelete
 9. hny ngan Aboo, aku takde kene-mengena dalam iklan korang nie.....he he he.

  ReplyDelete
 10. salam...

  'Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung hingga kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka,

  atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung'.

  Alhamdulillah...

  ReplyDelete