Oct 9, 2009

KU KEJAR WALAU KAU DIMANA

Hidup ini bukan seperti video game, x-box atau seangkatan dengannya. Reality kadang kala perlukan pengorbanan yang teramat besar. Andai kata silap langkah tiada butang ‘pause’ dan tak mungkin untuk dimulakan semula, maka bagi aku kena kurangkan ujikaji terhadap kehidupan ini. Sejauh mana pun kebijaksanaan kita alam ini sukar untuk difahami, terkadang kita rasa sudah dekat denganNya, namun siapa yang lebih tahu?

 

Sesuatu yang amat bermakna buat aku sekarang ini kerana aku semakin mengerti tentang kehidupan, reality kehidupan, maka aku proklamasikan TIADA LAGI UJIKAJI KEHIDUPAN, wah hahahahah haha aha…..

 

Apa yang menyedarkan aku ialah sampai bila dan berapa lama lagi mampu aku bernyawa. Bukannya sebelum ini tak perasan tapi mungkin tiada kesedaran. Dalam usaha untuk menzahirkan Ad-deen Allah agar nyaman dan aman alam ini maka banyak perkara perlu dilakukan, maka lagi perlu kemahiran dan skill yang tinggi, maka lagi perlukan masa yang panjang. Maka lagi dan lagi disiplin diri serta motivasi yang terus cenderung ke arah memperkayakan diri dengan segala sumber yang mampu dicekup dalam apa sahaja ruang lingkup dan kategori perlu dilakukan, hahah hah ahaha.

 

Adz Dzaariyaat : 56

Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.

 

Persepsi ibadah perlu ditambah nilai, ibadah bukan setakat mengerjakan rukun Islam seperti solat, puasa, zakat, haji tapi setiap saat perlu dijadikan ibadah.

 

Kerusi dicipta untuk kita duduk, maka fungsinya adalah untuk dilabuhkan punggungku diatasnya, maka agak tidak masuk akal dan kelakar andai kerusi dijadikan penghalau lalat. Apa yang aku cuba sampaikan dalam keadaan merepek ini adalah, setiap sesuatu ada fungsinya termasuk manusia yang diciptakan semata-mata untuk ibadah.

 

Maka hendaknya sekalian manusia yang digelar manusia mampu, layak dan cukup rasa untuk ibadah. Alasan mahupun surat menyurat tidak dilayan. Itulah fitrah semulajadi manusia, iaitu tunduk taat pada Sang Pencipta. Memahami setiap saat adalah ibadah membuatkan kita sentiasa ingat pada Tuhan, mengingati perintahnya, bukan satu atau dua atau lapan belas tetapi semua perintah Allah. Semuanya sepertimana yang dilakukan oleh Rasulullah, bukan setakat berjanggut untuk malaikat bergayut-gayut akan tetapi ikut bagaimana Rasul menzahirkan sistem Allah( ceh silap cakap lagi, wah hahahah hahah).

 

Sekian.

3 comments:

 1. Bersyukurlah dengan NIKMAT yang dikurniakan Allah!!

  ReplyDelete
 2. NIKMAT itu menjadikan manusia TAMAK

  maka,neutralkanlah ia dengan berfikir bukan berperwatakan

  ReplyDelete
 3. salam...

  Adz Dzaariyaat : 56

  Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.

  ReplyDelete