Dec 19, 2008

SEREMBAN - SHAH ALAM

Dia : Brother, nak pergi mana?

Aku : Shah Alam…..(mamat maner pulak nie)

Dia : Lamer duduk Shah Alam?

Aku : Lamer jugak kira-kira dah nak dekat sepuluh tahun, apsal?

Dia : Best tak Shah Alam sekarang? Kan yang perintah Parti Ke***lan. Ade
beza tak dengan yang dulu?

Aku : (malas betul aku nak jawab). Takde aper beza sangat pun, mungkin tak rasa beza
sebab baru sangat nak di buat kesimpulan.

(senyap)


Dia : Tapi aku rasalah diaorang nie sebenarnyer ade komplotlah. Last-last
rakyat jadi mangsa. Jenayah tak kesudah, tahap pendidikan makin
merapu, aku dah bosan duduk kat Malaysia nie.

Aku : (ye ker ko orang sini, cam bangla jer aku tengok), mmmmmm…….

Dia : Aku rasalah kalau Barisan Al*@#^!%&, perintah satu Malaysia pun tetap
akan jadi benda yang sama, ‘they just make the same mistake’

Aku : mmmmmmmm……….

Dia : Sebab apa tau, kalau tengok apa yang diaorang nak bawa, benda yang
sama jer….. bla...bla...bla...bla...bla

Aku : mmmmmmmm……. (menyesal pulak aku naik komuter hari nie)

(senyap)


Aku : Abis, bro sokong maner sebenarnyer? Barisan Na)(*&&$?

Dia : Huh! lagi tak boleh blah! Dah teruk sangat lah bro, zalim, lepas tu rasuah,
huish selisih malaikat 44 pun aku tak kan sokong. Cuba bayangkan…. bla
bla bla… ekonomi…. bla…bla…..bla……sistem merapu…….bla bla
bla……miskin……..bla….bla….bla….tak boleh pakai……bla…bla…
bla….mamak kaye……bla…bla….bla……bodoh……bla bla bla……

Aku : (banyak songeh pulak ko nie)
Kau tau bro aper dalam kepale otak aku?

Dia : Aper ?

Aku : Ape kate ko buat jer negare sendiri…… ko cari tempat yang orang dah
tak nak, ko buat ler sistem ko sendiri, ok tak? …………

13 comments:

  1. Hmm....bukan senang nak jadi pemimpin ooii!!

    Mungkin pemimpin tu dah ok, tapi yang jalankan tanggungjawab tu melencong pulak.

    Pemimpin umpama seorang bapa.. Kalau dia berjaya mendidik anak2 buahnya, tentu tak de masaalah besar mentadbir negara.

    Entahlah.. Tie bukan mahir bidang politik ni..hanya tahu pegang senduk dan kuali je..

    ReplyDelete
  2. Ooops!! salah eja laa...masalah

    ReplyDelete
  3. macam panas jakkks entri abang pendekar .. ahaks

    ReplyDelete
  4. haha.. buat sistem sendiri... terer le kalau berjaya~

    ReplyDelete
  5. perghh!! dasat bidasan kamu..

    ReplyDelete
  6. Tidak berbuat walaupun tahu,

    Diambil pengayuh dibuang perahu.


    Tidak tahu tapi berbuat,

    Kayuh perahu di atas darat.


    Banyak bercakap tak baca buku,

    Macam membawa duit tak laku.


    Kurang berfikir rajin membangkang,

    Bila-bilapun di baris belakang.


    Jika ilmu dikaji teliti,

    Di sungai cabaran tersedia titi.


    Ilmu dituntut dengan tabah,

    Yakin diri bertambah-tambah.


    Membaca buku karangan tokoh,

    Bagai berpaut di dahan kukuh.


    Kembang ilmu tegap wibawa.

    Seluruh rakyat tidak kecewa.


    BarakAllahu fikum
    -hny


    ps,Rahman Shaari,1997; DBP
    pps, never give up untuk tegakkan sistem,ye akhi!chiayo2!! :)

    ReplyDelete
  7. apa nak herankan, manusia tak pernah sempurna.

    ReplyDelete
  8. Serius cakap, gua tak pernah suka cerita pasal politik serta yang berkaitan dengannya..!!
    Seumpama gua memperkecilkan diri sendiri..
    Sori la kalo ada yang terasa tapi gua pedulik hapa..!! Malas gua nak terkinja-kinja sokong benda yang samar-samar..!!

    Bak kata Allahyarham P.Ramlee.. "Aku belum habis cakap kau orang dah terlompat-lompat..!! Macam monyetlah..!!".

    Hahahahaaa.. Gua silap sebab tak mengundi dan gua bangga sebab gua tak mengundi..!!

    ReplyDelete
  9. muahaha....ehem..^_^

    naik komuter best, x best kalu jumpa org yg sengal..=p

    duk kat selangor, cam xde perubahan jer..drpd pemerhatian saya.

    Bila la agak2nya pusat penternakan babi kat sana nak siap?. Pindahkan babi kat masjid tanah, melaka ni ke sana?. Org selangor sanggup terima ker? Busuk dh tempat saya nih.

    ReplyDelete
  10. hehehe...sokong2...betul tu... :)

    ReplyDelete
  11. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Tie, huish, tangan perempuan yang menghayun buai mampu menggegarkan dunia kak oiiii.... jangan main2...hehehe.

    en_me, musim kot...... hohoho

    Maryam Abu Ahmad, aku tengah try, cuber, test jugak, maner tau jadik.... hohohoho

    ~~Noli, hehehehe, sekali sekale, ok gak.

    Hny

    Jalan terlalu berliku
    untuk tiba
    di hujung rencana.

    Mengukur kata
    merangka fikiran
    sudah cukup menyakitkan
    dan tambah memedihkan lagi
    mendengar berita penolakan.

    Jalan terlalu berliku
    sesekali tiba
    di samping keliru.

    Kita akan terus merangka
    rencana sukar ini
    merangkak di antara ranting masalah
    dan duri ancaman
    pertajam keris kehendak
    dan parang perencanaan
    kita cerahkan jalan sukar ini.

    Rahman Shaari
    (Jalan Sukar)

    INTAN RH, hairan gak, sebab dah ade Al-Quran petunjuk yang sempurna tapi masih tak ikut....wakakakka

    Yus Yusof, jangan serius sangat bro... hohoho, yang pelik tak de orang perasan mengundi nasib tu haram di sisi Islam, hohohoho

    Jawahir, hohohhoho, yang best.... haram maksudnya suci.....(dalam bahase arab)...... so babi haram, keh keh keh, babi suci, hehehe hah,,,,hukum nya yang suci(tak menjawab soalan)....lol

    nuyui, hehehehe, negare nuyui..... hehehe

    ReplyDelete
  12. pelik nagn manusia kan?..ada sistem yang sejahtera nk guna siistem yang laen..hehe
    moga ku jadi pemiimpin yang sempurna...tq beri info

    ReplyDelete
  13. tegakkan sistem Ad-deen yang haq...

    ReplyDelete