Mar 8, 2009

PEREMPUAN BERKALUNG SERBAN

film20041b
Jenis Film : Drama
Produser : Hanung Bramantyo
Produksi : Starvision
Pelakon : Revalina S. Temat, Joshua Pandelaki , Widyawati , Oka Antara, Reza Rahadian, Ida Leman, Tika Putri
Sutradara : Hanung Bramantyo
Penulis : Hanung Bramantyo, Ginatri S. Noor


Jika di Indonesia filem ini telah mula ditayangkan pada 15 Jan 2009, dan aku tak fikir ia boleh ditayangkan di Malaysia atas banyak faktor termasuk mungkin menyentuh isu-isu yang sensitif (bagi ramai penganut Islam yang tertutup dan terkatup).


Filem ini garapan dari novel yang di tulis oleh Abidah el Khalieqy dan diterbitkan oleh Yayasan Kesejahteraan Fatayat. Menyentuh banyak isu berkaitan wanita dan pandangan serta diskriminasi terhadap kaum hawa yang kelihatan disekat waima ianya tidak bercanggah dengan Al-Quran.

'Sebelum haqqul yakin dengan kebenaran 
 
aku tak mau mengangguk dan menjadi keledai
sekalipun keledai seorang syaikh atau imam besar' 

ps:- sebelum terlupa, soundtrack by dato siti nurhaliza…….

7 comments:

 1. film ini miliki niat baik tapi belum tentu niat baik bisa diterima. perlu kearifan..

  ReplyDelete
 2. best ape...leh lyn...

  ReplyDelete
 3. komunis juga mempunyai niat yang baik. tapi niat yang baik belum tentu melahirkan perbuatan yang baik.

  filem ini untuk liberal dan liberal itu bagus.

  (untuk tidak jadi keledai)

  ReplyDelete
 4. sama macam adam06..tapi terkejut gak tengok satu2nya warna dicelah 'awan' putih tu...moga wanita sedar akan keberuntungan menjadi wanita dan menjaga kehormatan:)

  ReplyDelete
 5. salam...

  Surah An Nuur ayat ke-31, berbunyi:


  'Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung hingga kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka,

  atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung'.

  Alhamdulillah...

  ReplyDelete
 6. ini filem indon kan?...but soundtrack by dato ct? ..tats good ;)

  ReplyDelete